Hoe sterk ben jij?

Gepubliceerd op:

Wilskracht. Een kracht die lijkt te ontbreken bij sommige mensen en een kracht waar je constant mee geconfronteerd wordt als je een bepaald gedrag wil volhouden.

In de literatuur noemen we wilskracht ook wel ´impulscontrole´. De ene persoon heeft van nature meer wilskracht dan de andere en kan beter omgaan met impulsen die van buitenaf komen. We zijn namelijk allemaal anders ‘gebakken’ en je opvoeding en ervaringen spelen ook een rol. Maar ondanks dat, heb je er nog wel degelijk invloed op. Gelukkig, er is dus hoop.

De snoep pot op tafel

Een impuls (de snoep pot op tafel) komt je brein binnen door je prefrontale cortex. Hoe je uiteindelijk omgaat met deze impuls en of je de impuls kan weerstaan of tegengaan (snoepen of niet), hangt af van vier verschillende factoren: slaapschuld, stress, beweegarmoede en multitasking.

Slaapschuld; heb je te weinig geslapen, dan is je impulscontrole minder.

Stress; heb je last van hoge stresslevels, dan kun je minder weerstand bieden tegenover de impulsen die binnenkomen.

Beweegarmoede; weinig beweging heeft effect op wat je met de impulsen doet.

Multitasking; multitasking houdt in dat je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent. Je valt dan terug op automatisch gedrag en dit maakt het lastig om nieuwe prikkels te weerstaan. 

Wil jij jouw wilskracht verbeteren of onderhouden, dan begint het met deze vier factoren. De kunst is namelijk om je omgeving zo in te richten dat je prefrontale cortex minder wordt belast. Wat de praktijk namelijk laat zien is dat mensen met veel wilskracht, deze ook het minst gebruiken. Ze voorkomen dus dat ze continu een beroep doen op hun wilskracht.

Dus wil jij succesvol afvallen of structureel twee keer week sporten of stoppen met roken of je alcoholconsumptie matigen? Dan ligt de sleutel tot het volhouden bij een of meer van deze factoren.

Twee praktische tips

-Als je slecht slaapt, niet uitgerust wakker wordt en slaapdipjes kent, dan heb je waarschijnlijk slaapschuld. Een tip: verminder cafeïne en ga op tijd naar bed.

-Waarom eten in de auto wordt afgeraden? Omdat je dan met multitasking bezig bent. Grote kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Met name bij niet afgemeten hoeveelheden; denk aan een zak drop of een zak M&M’s. Je stopt pas als het op is.

Neem jezelf eens onder de loep. Waar kun jij winst behalen?

Het ViMotion team

#iamvimotion

Heb je vragen of kun je wat hulp gebruiken? Laat het een van onze Personal Tainers weten. Wij helpen je graag.

Quitting Sugar With No Willpower