Heb jij de de Videoland documentaire In Defense of Food al gezien? De Amerikaanse wetenschappelijk schrijver Michael Pollan heeft onderzoek gedaan naar wat je moet eten om gezond te zijn. Het antwoord lijkt makkelijker dan hij had verwacht…
In de afgelopen 30 jaar is het aantal te dikke kinderen in Amerika ruim verdubbeld. Overgewicht kan elk orgaansysteem bij een kind aantasten. Steeds meer jongere mensen krijgen een ziekte die voorheen zeldzaam was bij kinderen: Diabetes Type 2, wat soms leidt tot een compleet falen van de stofwisseling. Super zorgwekkend nieuws dus! Maar hoe komt dit nou?
Het westerse dieet
Het Westerse dieet Het eten dat we tegenwoordig eten wordt ook wel het Westerse dieet genoemd. Dit bestaat veelal uit te veel vlees, (witte) bloem, plantaardige olie, suiker en te weinig fruit, groente, hele granen. Het Westerse dieet is goedkoper, makkelijk en is vooral gemaakt om heel lekker te zijn. Dat is heel verraderlijk, want daardoor raken we er aan ‘verslaafd’. Hier kunnen we eigenlijk niets aan doen, want dit komt door ons natuurlijk verlangen naar zout, suiker en vet. Wij mensen zijn biologisch nou eenmaal geprogrammeerd om calorierijk te eten met veel suikers zout en vetten. Dit komt doordat dit in het verleden schaars was. Maar nu is er eten genoeg en past onze natuur niet meer bij de huidige situatie: we eten tegenwoordig 60% bewerkt voedsel en er is geen voedseltekort meer!
Je hebt brood en brood
Een mooi voorbeeld hiervan is brood. Dit wordt door de mensheid al 1000 jaar gegeten. Maar het brood uit de supermarkt is anders dan het brood wat ze vroeger aten. De ingrediënten van puur brood zijn meel, water, gist en zout. Volkorenbrood bestaat uit hele tarwegranen, dus met zemelen en kiemen. Dit brood was vroeger meestal heel bast en moeilijk te kauwen. Door het weglaten van de zemelen en kiemen werd het meel wit en het brood zachter. Maar juist die zemelen & kiemen zitten vol voedingstoffen. De rest is voornamelijk koolhydraten. En koolhydraten worden weer afgebroken in ons lichaam tot suikermolecuul: glucose.
Pas op voor suiker!
Dit is dan ook direct het grootste gevaar voor onze gezondheid: suiker. We eten 1000% meer suiker dan 200 jaar terug. Er zit zelfs suiker in producten waar eerder nooit suiker in zat, zoals brood en sausjes. Suikers zijn goedkoop, frisdrank is tegenwoordig goedkoper dan melk en flesjes water… Wat gaat hier mis?! Maar ook het eten van aardappels, witte rijst en producten met (witte) bloem is gevaarlijk. Deze koolhydraten worden in ons lichaam afgebroken tot glucose. Daardoor wordt er meer insuline aangemaakt. Normaal breekt insuline suiker af in ons lichaam, maar bij te veel suiker wordt het insulinesysteem overbelast en dat kan leiden tot Diabetes Type 2. Tijd voor de overstap naar gezondere eetgewoonten dus!
De 7 van Michael Pollan
Volgens Michael Pollan kan alles over gezonde voeding worden samengevat in 7 woorden:
- Eet eten
- Niet te veel
- Vooral plantaardig
Eet dingen die de mensheid al heel lang eet, zoals vlees, vis, groente, fruit en granen. Eet dus alleen “echt eten”. Alle andere voeding noemt hij “eetbaar spul dat op eten lijkt”. Hoe stiller het eten, hoe gezonder het vaak is. Waak dus voor voeding met schreeuwende reclames op de verpakkingen.
Zijn praktische tips:
- Eet eten dat kan rotten
- Eet eten dat door mensen is klaargemaakt
- Vermijd eten waarvoor je reclame ziet op tv
En tot slot natuurlijk: eet niet te veel! Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar ongemerkt eten we vaak domweg te veel. We denken dat we in controle zijn, maar maken onbewuste keuzes.
Tips om niet te veel te eten:
- Kies voor kleiner servies
- Kies ervoor om water te drinken
- Stop met eten voordat je vol zit
- Eet meer zoals de Fransen: langzamer, langer tafelen met kleinere porties en niet te snel
Tot slot is zijn advies dus om vooral planten te eten. Vlees is gezond, maar we eten er te veel van. Te veel rood vlees eten, kan leiden tot hart- en vaatziekten. Waarom is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar het is bewezen dat, als rood vlees vervangen wordt door een andere bron van proteïne, de kans op hart- en vaatziekte kleiner wordt. Ook de vezels uit planten worden onderschat. Ze voeden de bacteriën in ons lichaam. Daardoor wordt de kans op kanker kleiner bij een vezelrijk dieet.
Kort samengevat:
- Zie vlees als smaakmaker of als eten voor speciale gelegenheden
- Als het van een plant komt, eet het
- Als het uit de fabriek komt, eet het dan niet
- Eet alle kleuren; dus eet zoveel mogelijk verschillende planten.
Wil je meer weten over gezonde voeding, de kijk van een wetenschapper hierop en de ontwikkelingen door de jaren heen én op diverse plekken ter wereld: dan is de Videoland docu In Defense of Food een dikke aanrader. Veel kijkplezier!