Tegenwoordig hoor je de term Intermittent Fasting (IF) steeds vaker voorbijkomen. Deze term staat voor interval vasten en dit komt simpel gezegd neer op een periode niet of heel weinig eten. Natuurlijk doe je dat tijdens de nacht al, maar door deze periode te rekken maak je de stap naar Intermittent Fasting. In dit blog vertellen we je alles over deze populaire manier van vasten!
Waarom starten met Intermittent Fasting?
Er zijn verschillende redenen om te beginnen met Intermittent Fasting. Vaak is afvallen een belangrijk doel. Maar daarnaast zorgt Intermittent Fasting voor een stabiele bloedsuikerspiegel, een toename van het groeihormoon, wat weer goed is voor de verbranding van vet en toename van spiermassa. Daarnaast komt door Intermittent Fasting het hormoon noradrenaline vrij, wat zorgt voor extra vetverbranding. Je hoort het al: Intermittent Fasting heeft veel voordelen!
Onze personal trainer Mark Engberink is begonnen met deze methode omdat het makkelijk in te passen is in zijn dagelijks leven. “Door mijn werk ben ik gebonden aan bepaalde tijden en hierdoor komt het mij in de avond vaak niet goed uit om te eten. Dus nuttig ik mijn laatste maaltijd ‘s middags en stop ik met eten tot de volgende ochtend. Een collega van mij slaat juist het ontbijt over en eet in de middag en avond. Er zijn diverse methodes en je kiest zelf wat het beste bij jouw dagindeling past.”
De voordelen van 16:8 vasten
Zoals gezegd zijn er verschillende dagindelingen mogelijk. Een veelgebruikt schema is het 16:8 vasten. Hierbij start je eigenlijk pas rond lunchtijd met eten. Of iets eerder, kan ook… maar dat wil dus zeggen dat je ’s avonds dan ook iets eerder moet stoppen met eten. Hoe je het ook indeelt: je eet 16 uur van de 24 niets en kiest zelf een tijdslot van 8 aaneengesloten uren waarin je calorieën tot je neemt. Het drinken van water, thee en zwarte koffie is trouwens wel toegestaan. Zorg er in de 8 uren dat je mag eten wel voor dat je je niet helemaal volstopt met allerlei lekkers: het is juist de kunst om binnen jouw tijdslot een aantal gezonde, voedzame maaltijden tot je te nemen. Hierdoor heb je de hele dag energie én zorg je er voor dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. En ja, dán val je dus af! En ben je na een periode van 16:8 vasten toe aan het volgende level, breid de uren die je niet eet dan langzaam maar zeker uit. Je zal versteld staan van zowel de mentale als fysieke kracht van jouw lijf!
Minder moeite met gezonde keuzes maken dankzij Intermittent Fasting
We maken dagelijks maar liefst 200 voedselkeuzes. Bewust en onbewust! Door een groot deel van de dag (in bovenstaand voorbeeld dus 16 uur) niet met eten bezig te zijn, heb je minder keuzemomenten en dus ook minder kans om ‘de fout’ in te gaan… Voor de 8 uren dat je wel mag eten, is het wat ons betreft verstandig om een planning te maken. In het begin kan het namelijk zijn dat je met een hongergevoel start aan jouw 8 uur eten en het is de kunst om dan niet alles naar binnen te werken wat je tegenkomt. Vermijd verzadigde vetten en snelle suikers, want deze gaat je lichaam vrijwel direct opslaan. Groente, fruit, volkoren producten, eiwitten en goede vetten die vol met vitamines en mineralen zitten, zijn hét recept om dit voedingsschema op een verantwoorde manier én met effect vol te houden.
Afvallen door Intermittent Fasting
Deze methode kan je dus zéker helpen met afvallen. Uit studies blijkt dat het net zo werkt als een caloriebeperkend dieet (bron: Overgewicht en obesitas, Rob van Berkel). Daarnaast zorgt het voor rust in de mond en daardoor in je bloedsuikerspiegel. Het eten van 3 maaltijden, plus 2-3 kleine porties eten op een dag wordt vaak aangeraden. Zeker door voedselfabrikanten die reclame maken voor tussendoortjes, maar ook door diëtisten. Het idee hierachter is dat je bewust gezonde tussendoortjes neemt, waardoor je minder snel een hongergevoel krijgt en iets ongezonds pakt. Verder is nooit bewezen dat veel kleine porties helpen om op gewicht te blijven of af te vallen. Wat wel bewezen is, is dat met een overdosis calorieën verdelen over 6 in plaats van 3 momenten, de insulinegevoeligheid vermindert en het buikvet toeneemt. Als je insulinegevoeligheid afneemt, blijft je bloedsuikerspiegel langer te hoog, wat uiteindelijk tot vorming van diabetes kan leiden. Dus vaker eten blijkt uit deze studie juist een nadeel.
Hoe begin je met Intermittent Fasting?
Wil je starten met Intermittent Fasting, begin dan simpel: kies ervoor om bijvoorbeeld na 18:00 uur niets meer te eten. Als dat goed gaat, ga je het ontbijt uitstellen naar 10:00 uur. En tadaa: je hebt de magische grens van 16 uur al bereikt! Natuurlijk kan het in het begin wat moeite kosten. Het lichaam heeft nou eenmaal neiging om honger te krijgen wanneer het normaliter eten zou krijgen en er niets komt. Maar je zal merken dat je lichaam hier langzaam maar zeker aan went. Extra water drinken of je tandenpoetsen kan helpen om drang om te eten weg te nemen. Je lichaam zal zich daarna weer aanpassen aan de nieuwe etenstijd waardoor het hongergevoel verdwijnt. Even volhouden dus!
Begeleiding bij Intermittent Fasting
Wil je meer weten over vasten? Wij vertellen je er graag meer over. In combinatie met een goed trainingsprogramma zijn hier echt goede resultaten mee te behalen, dus… let’s do this!
Note: Intermittent Fasting is niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of als je borstvoeding geeft, personen met een eetstoornis of die een eetstoornis hebben gehad, ouderen die makkelijk te weinig calorieen binnenkrijgen.