De oersaaie waarheid van het afvallen en wat je vooral wel moet doen!

Gepubliceerd op:

Moederswijsheid

Het is bij wijze van spreken zoals je moeder het je geleerd heeft; eet je meer dan dat je lichaam nodig heeft, dan kom je aan en eet je minder dan je lichaam nodig heeft, dan val je af. Lees hieronder meer over afvallen en wat je juist wel moet doen.

We noemen dit fenomeen onze energiebalans en deze energiebalans in negatieve stand is zo beetje het enige dat alle diëten in de wereld met elkaar gemeen hebben. Voor de rest spreken ze elkaar in vele opzichten tegen, waardoor je logischerwijs door de bomen het bos niet meer ziet. Maar maak je vooral niet druk om de randzaken en nuances en focus je gewoon op de kern. Dat is voldoende. En de kern is dat je ervoor moet zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Klinkt simpel, maar dat is het natuurlijk niet.

Hoe langer je een dieet of nieuw eetpatroon volhoudt, des te meer je afvalt. De gouden regel luidt dan ook; het beste dieet is het dieet dat je het langst kunt volhouden. En of dat nu met of zonder koolhydraten is, met of zonder vet, acht keer per dag eten of twee keer per dag eten, het maakt voor het afvallen niks uit, zolang (1) de energiebalans maar negatief is en (2) je het kunt volhouden.

Dikmakend

Er zijn een aantal strategieën die je kunt toepassen als je wil afvallen. Bij voorkeur neem je zelfs een cocktail van strategieën, want het slagingspercentage van afvallen en afgevallen blijven zonder hulp is erg laag. Dat komt onder meer omdat veel mensen onvoorbereid beginnen en vertrouwen op hun oneindige wilskracht en zelfmotivatie, die naar verloop van tijd toch niet zo oneindig blijkt te zijn. Een ander belangrijke reden is dat we leven in een omgeving die dikmakend is. En zolang je niet je eigen omgeving aanpakt, zul je met moeite gaan afvallen en met nog meer moeite afgevallen blijven.

Een strategie: reorganiseer je eigen omgeving

Een directe voorspeller van overgewicht blijkt dus je directe omgeving te zijn. Want hoe snel is eten voor jou beschikbaar? En welk eten is er beschikbaar? Hoe is de situatie op je werk en hoe beïnvloed dat jouw eetgedrag? En hoe ziet jouw sociale leven eruit? Hebben jouw vrienden een positief effect of negatief effect op jouw voedingspatroon? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je aan de slag gaat met je nieuwe en meer gezonde eetpatroon, waarbij je ook wil genieten, wil socializen en met name wil afvallen.

Een open deur als je gaat reorganiseren, maar wel heel effectief, is het niet in huis hebben van eten met een voor jou hoge dooreetfactor. Eten waarvan je weet dat als je een hap neemt, je niet meer kunt stoppen. Snoep en chips zijn voor veel mensen voorbeelden van ultra bewerkte voedingmiddelen die je smaakzintuigen zo prikkelen dat je de ultieme smaakbeleving ervaart. Kijk voor jezelf welke voedingsmiddelen dit effect op jou hebben.

Maak het daarna voor jezelf niet te moeilijk. Zorg dat je het voedingsmiddel dan niet of in zeer beperkte mate in huis hebt. Overleg dit, indien nodig, met een ander onderdeel in je omgeving; je partner of andere huisgenoten. Het is belangrijk dat iedereen meewerkt en support geeft.

Jouw omgeving is dus een doorslaggevende factor met betrekking tot het wel of niet slagen van jouw hopelijk laatste afvalpoging. Leg je omgeving onder de loep!

Conclusies

-De energiebalans is altijd leidend bij het afvallen;

-We leven in een dikmakende omgeving;

-Gebruik diverse strategieën om je doelen te behalen;

-Een waardevolle strategie is het reorganiseren je omgeving.

Tot slot

De vraag die je jezelf moet stellen: hoe dikmakend is jouw omgeving?

 

Het ViMotion team

#iamvimotion

Heb je vragen of kun je wat hulp gebruiken? Laat het een van onze Personal Trainers weten. Wij helpen je graag.