Sporten en afvallen; zo houd je het wél vol.

Gepubliceerd op:

Sporten en afvallen; zo houd je het wél vol.

Er zijn veel redenen waarom je zou ‘moeten’ sporten. Je wordt er fitter, sterker, gezonder en krachtiger van. Sommige mensen krijgen er zelfs veel energie van en met een beetje geluk leef je iets langer. Maar zoals je ziet staat ‘afvallen’ niet in dit rijtje. Tegenvaller? No worries, we kunnen het je uitleggen.

Praktisch iedereen die wil afvallen, start met sporten. De één omdat ‘ie naast afvallen, ook een nieuwe (bewustere) leefstijl wil Maar de meesten mensen doen het omdat ze denken dat het dé manier is om vet te verbranden. Je voelt ‘m al aankomen…

Sporten staat niet gelijk aan afvallen

Heeft het wel zin om te sporten als je wilt afvallen? Buiten het feit dat je je er gezonder en fitter door voelt, wijst onderzoek uit dat het zeker zin heeft om te gaan sporten als je wilt afvallen. Dus, ja! Maar niet omdat je binnen no time alle overtollige kilo’s verbrandt. Niets mis met high intensity workouts, maar voor het afvallen zijn deze zweetdruppels (helaas) te verwaarlozen.

Een simpele rekensom leert dat je al snel 16 intensieve workouts van 500 kcal per uur nodig hebt, om een kilo vet te verbranden. Het is veel makkelijker om bijvoorbeeld minder te snoepen. Het scheelt je in ieder geval enorm veel tijd. 😉

Waarom dan toch sporten?

De winst van het sporten tijdens afvallen zit ‘m met name in dat jij je mentaal en emotioneel prettig voelt. En wanneer je regelmatig sport, ontwikkel je zogenaamde ‘zelfmanagement skills’. Hierdoor is het makkelijker je eetpatroon/-gedrag onder controle te krijgen en vast te houden. Zo is het dan bijvoorbeeld makkelijker om meer fruit en groenten te eten, minder te snaaien en jezelf niet te overeten. Zelfmanagement skills zijn bijvoorbeeld: stressmanagement, zelfmotivatie en timemanagement.

Wekelijks sporten

Door wekelijks één tot meerdere keren te sporten, bereik je optimaal effect bij het opbouwen van je conditie én bij het afvallen. Het geeft je meer energie om je doel te halen, dan wel het afvallen vol te houden.

Kun je dit zelf of heb je hier hulp bij nodig? Stel jezelf deze vraag. Heb je hulp nodig? Geen schande. Wellicht ken je iemand die dezelfde weg heeft bewandeld? Iemand die zijn of haar ervaringen kan delen? Wellicht biedt de sport die je vroeger met zo veel plezier beoefende de uitkomst? Of ga je toch voor hulp van een fitnessprofessional? Vele wegen naar Rome. Je hoeft alleen de weg te vinden die het beste bij jou past.

Afvallen en sporten mét resultaat

Gedrag veranderen en daarbij het gevoel hebben dat je het volhoudt én daar zelf invloed op kunt uitoefenen, dat  noemen we zelf-effectiviteit. Hoe hoger je zelf-effectiviteit, hoe groter slagingskans wanneer je jouw gedrag ‘gezonder’ wil maken. Het is makkelijker om je nieuwe en gezonde eetpatroon vol te houden als je wekelijks sport. Zowel het bewust eten als het sporten wil je natuurlijk blijven volhouden. Het is dus belangrijk om aan de slag te gaan met het verhogen van je eigen zelf-effectiviteit. Het is de krachtbron voor het volhouden van je gezonde gedragingen. Maar hoe doe je dat?

Zo verhoog je jouw zelf-effectiviteit

Om je zelf-effectiviteit te verhogen in combinatie met sportgedrag, zijn er drie dingen waar je mee aan de slag kunt:

1. beoefen een sport die binnen jouw kunnen ligt of waar je goed in begeleid wordt. Het is toch veel motiverender wanneer je zichtbaar vooruitgang boekt?! (Er is niks zo frustrerend om iets te doen waarbij je iedere keer het gevoel krijgt dat je het niet kunt. Uitdagingen zijn prima en heerlijk, maar frustraties en het gevoel van falen helpen niet.)

2. investeer in een omgeving die je helpt en steunt. Dat kan al met kleine dingen. Hoe fijn is het wanneer jouw partner je thuis helpt, zodat jij ’s avonds tijd hebt om te sporten? Of een sportschool waarin trainers, coaches en mede-sporters elkaar positief stimuleren. Het is prettig iemand om je heen te hebben met kennis en expertise, iemand die je echt kan helpen. Kijk ook eens naar social media feed; hoe ziet jouw tijdlijn eruit? Volg accounts die aansluiten bij de doelen die jij jezelf stelt.

3. zoek een sport waarbij je vrijheid ervaart. Er is niks mis met een prestatie- of groepstraining, zo lang je maar het gevoel hebt dat je ook zelf zeggenschap hebt over de invulling en/of bijvoorbeeld de intensiteit van een training.

Conclusie:

*sport niet om alleen calorieën te verbranden, maar ook om je fit en energiek te voelen;

*structureel wekelijks sporten helpt je naar een beter en gezonder eetgedrag;

*zelf-effectiviteit is de krachtbron van gedragsverandering.

Doe ’ns lief

Van de 100 nieuwe mensen die in januari vol goede moed naar de sportschool gaan, vallen er 50 tot 60 na 6 maanden uit. Niet best. Sportgedrag volhouden blijkt dan ook niet simpel. Wees daarom mild voor jezelf. Heb je een dipje in je sportritme gehad? Ben je afgeweken van je gewenste eetpatroon? Straf jezelf niet. Bedenk je waar het mis ging en pak de draad weer op. Dát is nou volhouden! 😉