Grip op je weerstand

Gepubliceerd op:

Als 2020 ons iets duidelijk maakte, is het wel dat we kwetsbaarder zijn dan dat we ons soms realiseren. Corona gaf ons een reality check: gezondheid is het belangrijkste dat er is én je hebt niet alles zelf in de hand. Soms neemt het leven een andere wending, ongeacht jouw eigen plannen. Waar je gelukkig wel invloed op hebt, is hoe je omgaat met onvoorziene omstandigheden. En hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je kan ‘dealen’ met wat er op je pad komt. Maar hoe zorg je nou goed voor jezelf? We geven je wat tips waar je vandaag nog mee kunt starten!

Het ‘gezonde verstand’ dieet

De eerste ‘zorg goed voor jezelf tip’: eet gezond. Sorry voor deze dooddoener, maar we kunnen er niet omheen. Er zijn natuurlijk vele ‘gezonde stijlen’ en voorkeuren en wat ons betreft is er geen goed of fout. We raden je aan om goed naar je lichaam te luisteren. Wat past bij jou? Wat is het effect van wat je eet? Wat gun jij jezelf? Beloon jij jezelf met wat ongezonds of vind je juist dat je wat gezonds verdient? We maken soms onbewust keuzes, waar we ons achteraf niet altijd beter bij voelen. Vind je het lastig om zelf keuzes te maken en patronen te doorbreken? Zie je door de bomen het bos niet meer met alle ‘goeroes’ om je heen? Zet dan even alles aan de kant en ga terug naar de basis: eet gevarieerd, eet vers en eet gematigd. Pas je voeding aan aan je leefstijl. Ben je in deze tijden minder actief? Dan heb je ook minder brandstof nodig. Kun je niet stoppen met snaaien? Zorg dat je niet in huis hebt, waar je van af wilt blijven. Ben je veel onderweg en eet je ongezonde snacks? Zorg dat je altijd wat bij je hebt, zodat je zelf bepaalt wat je eet. Kortom: stiekem weet jij echt wel waar het ‘mis gaat’. Dit is dan ook het enige ‘dieet’ waar wij wel in geloven: het gezonde verstand dieet.

Supplementen als aanvulling op je voeding

Ondanks dat je gevarieerd en gezond eet, kan jouw lichaam toch behoefte hebben aan een aanvulling op vitamines en mineralen. De behoefte aan voedingsstoffen wordt lang niet altijd afgedekt met voeding alleen. Niet omdat je niet de juiste dingen eet, maar ook omdat ons groente en fruit nog maar een fractie van de vitamines, mineralen en sporenelementen bevatten ten opzichte van zo’n 30 jaar geleden. Maar wat neem je dan als aanvulling? Waar doe je goed aan? Kies in ieder geval voor goede en hoogwaardige supplementen. Elk mens is anders en zo ook de behoefte aan supplementen. Laat je voorlichten en adviseren, bijvoorbeeld door Blend New Day. Al hun supplementen zijn volledig vegan, ook de omhulsels van de capsules zijn met plantaardige ingrediënten gemaakt. Het is hun missie om gezond leven makkelijk te maken. En we kunnen allemaal weleens wat hulp gebruiken.

Bewegen voor een goede weerstand

Dat regelmatig bewegen goed is voor je, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wat is dan regelmatig bewegen? Met 2 x sporten ben je er nog niet. Wen jezelf een actievere leefstijl aan door kleine veranderingen: pak vaker de trap, laat de auto staan en ga na het avondeten een blokje om. Bewegen is goed voor je weerstand. Niet alleen neemt je uithoudingsvermogen toe, je bent ook minder vatbaar voor een verkoudheid en zelfs voor ziektes als suikerziekte. Door te bewegen houd je alles in conditie: lichaamsfuncties, je ademhaling, je spieren en je gewrichten. Een eenvoudige manier om jezelf gezond te houden dus, zowel fysiek als mentaal.

Mentale gezondheid en weerstand

Er is nog een belangrijke factor die bijdraagt een jouw weerstand en weerbaarheid: jouw mentale gezondheid. Angst, stress, onrust, ze zijn niet gezond voor je. Ze kunnen zelfs uitputtend zijn en zorgen voor een enorm energielek. Dit kan uiteindelijk tot gevolg hebben dat je fysieke klachten krijgt of in een burn out terecht komt. Ervaar je regelmatig stress? Geen reden tot paniek. Maar handel er wel naar. Herken stresspunten, zoek ontspanning, help je brein aan positieve prikkels, maak bewuste keuzes en luister ook in dit geval goed naar je lichaam. Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt. Hoe beter jij in je vel zit, hoe wendbaarder, flexibeler en relaxter je om kunt gaan met alles dat er op je pad komt.

Pas goed op jezelf en wil je eens sparren over een gezonde leefstijl? We staan altijd voor je klaar!